Datum 9 maart 2021

Leestijd Ca. 3 minuten

Is dit authentiek óf een bedachte bedoeling (dat getut met streekproducten)

Sinds een tijdje groeit er een baardje uit mijn kaken. Lekker authentiek, zoals vader Natuur bedoeld heeft. Hoewel. Vanmorgen was ik een half uur druk met de trimmer. Het moet toch een beetje netjes en verzorgd. Is zo’n kunstmatig gestyled baardje dan nog authentiek? Is het bedacht authentiek? Of gewoon een bedachte bedoeling.

Daar kan ik dus uren over nadenken. Want ik vind dat belangrijk, authentiek. Dan weet je wat je aan iets hebt. Of aan iemand. Denk ik.

Bed & Breakfast.

Het televisieprogramma. Dat getut met die streekproducten. De eitjes van boer Berend. Het vleeswaren van de dij van koe Janny. Appelsap uit de polder, de wormen er nog in. Afijn, een b&b-ontbijtje anno 2021. Met trots en uitleg geserveerd. Op van dat authentieke servies. Dat weer perfect past bij het vintage meubilair. Alles zorgvuldig uitgezocht en uitgedacht.

Mijzelf lijkt het heel verfrissend als de B&B-eigenaar zijn spullen gewoon bij de Aldi haalt. En die met verpakking en al op tafel zet. Geen fratsen en wel zo eerlijk. Maar kun je dan nog spreken van authentiek?

Uren kan ik daarover peinzen.

Want wanneer ben je eigenlijk authentiek?

Ben je authentiek als je de kaas tussen je tenen laat rijpen? Als je de haren uit je oren laat groeien? Vrije-uitloopharen, reuze authentiek. Of gewoon onsmakelijk. Of authentiek én onsmakelijk. Daar kom ik dus echt niet uit. Hoewel ik er wel zo mijn gedachten bij heb.

Trouwens, is Gerard Joling nou zo authentiek? Misschien wel. Frans Bauer sowieso! En hoe zit dat eigenlijk met Dolly Parton? Verwarrend.

Iets heel anders:

‘Tussen Kunst & Kitsch’. Stoffige zolderschilderijtjes blijken onbetaalbare meesterwerken. Kitscherige vazen blijken een verzekering waard. En te duur gekochte uurwerken blijken namaakrommel. Is antiek altijd authentiek en kitsch dus niet? Of is nep soms ook authentiek.

Zucht.

En wanneer ben je eigenlijk authentiek als organisatie?

Als je je kernwaarden hebt uitgedacht? En die hebt uitgewerkt in een brandstory (of welke hippe marketingterm daar ook bij past)? Is dat authentiek? Of ben je alleen authentiek als je gewoon je werk doet, dat met hart en ziel doet en gewoon heel goed kan. Zoals die automonteur bij mij in de straat. Gouden vent, zonder fratsen. Maar zeker ook zonder brandstory.

Authenticiteit? Dat is als je jouw denken en doen gelijkschakelt.

Nog een keer: authenticiteit is als je jouw denken en doen gelijkschakelt. En je niet anders voordoet.

Authentiek is die B&B-eigenaar die zich liefdevol stort op producten van eigen streek. En ook die fratsenloze B&B-eigenaar met zijn Aldi-producten. En die gouden buurman van me. Authentiek is niet doen alsof. Zonder óf met brandstory.