Datum 10 maart 2020

Leestijd Ca. 3 minuten

Missie en visie schrijven? Zó doe je dat

Voor pakweg 80% van de bedrijven zijn de missie en visie niets meer dan papieren tijgers. Opgesteld omdat het zo hoort. Omdat het moet. Een gemiste kans. Je missie is geen gortdroog intern beleidsstuk, maar een levendig verhaal – in gewone mensentaal graag! – dat motiveert en inspireert. Dat boeit en bindt. Jezelf en je medewerkers. En vooral: je (potentiële) klanten en je stakeholders.

Missie: de voedingsbodem waarop je bedrijf kan groeien

Op een goede missie kun je bouwen. Uit je missie vloeien voort: je visie, je kernwaarden en je concrete doelstellingen in cijfers. En omschrijf gerust ook – zoals Google dat doet – je bedrijfscultuur. De missie vormt dus de voedingsbodem waarop je bedrijf kan groeien.  Op voorwaarde dat je deze continu voedt.

De hamvraag: waarom is jouw bedrijf op aarde?

De missie geeft antwoord op die ene hamvraag: waarom is jouw bedrijf op aarde? De missie is datgene waar je in gelooft en wat je belangrijk vindt. Blijf dus niet steken op het niveau van producten en diensten. En vermijd de woorden ‘service’ en ‘kwaliteit’. Mik op het hogere plan, zonder te gaan zweven. En zonder ongeloofwaardig te worden. Een goede missie komt van diep; ze ontspruit vanuit je intrinsieke motivatie. Ze is écht, zodat anderen zich ermee verbonden kunnen en willen voelen.

Spreek het reptielenbrein aan

Een goede missie spreekt niet alleen het verstand aan, maar vooral ook het gevoel; het oude reptielenbrein van de mens. De plek waar wij mensen – zo wil de heersende marketinggedachte – 95% van onze beslissingen maken.

Een goede missie motiveert en inspireert. En zet – nog mooier – aan tot actie. Ze roept reacties op als: ‘Daar wil ik bij horen.’ En: ‘Dat vind ik ook!’

Een goede missie vormt een aansporing voor jezelf en voor je medewerkers: “Hier sta ik achter. Hier wil en kan ik aan bijdragen, elke dag opnieuw!”

Voorbeelden van killer-missies:

Hieronder een aantal missie-omschrijvingen die mij aanspraken. Waarbij het wel altijd de vraag is, in hoeverre de missie aansluit op de perceptie van de doelgroep. Die aansluiting moet er namelijk wél zijn.

War Child

‘Een oorlogskind helpen de toekomst te verbeteren.’

 Microsoft

‘Mensen en organisaties helpen bij het verwezenlijken van hun doelen, dromen en ambities.’

Albert Heijn

‘Het alledaagse betaalbaar, het bijzonder bereikbaar.’

CapGemini

‘Capgemini omarmt elke dag opnieuw de filosofie dat mensen ertoe doen en dat resultaten tellen: People matter, results count.’

De Efteling

De missie en visie van de Efteling zijn samengevat in één woord: ‘BETOVERING!’

PGGM

“Een waardevolle toekomst voor iedereen’

Danone

‘Breng gezondheid door voeding naar zoveel mogelijk mensen.’

’s Heeren Loo

‘Anderen helpen om hun eigen keuzes te maken en hun dromen te realiseren’

 De Nederlandsche Bank

‘Werken aan vertrouwen.’

 Ikea

‘Een beter dagelijks bestaan voor zoveel mogelijk mensen’

Missies: gemiste kansen

Ik stuitte ook op missies die mij niet aanspraken. Omdat ze teveel zijn geformuleerd in concrete bedrijfsdoelen. Dit zijn wat mij betreft geen missies, maar doelstellingen:

Pepsi

‘Wij zien het als onze missie om van PepsiCo het meest toonaangevende voedingsmiddelenbedrijf ter wereld te maken, dat gespecialiseerd is in tussendoortjes, ontbijtgranenen dranken.’

Action

‘De meest succesvolle en leukste non-food discount winkelketen met een verbazend voordelig en continu verrassend assortiment.’

  •          ‘Begin met het Waarom’ – Simon Sinek
  •          ‘Is jouw bedrijf wel MerkWaardig genoeg?’ – Kasper Klaarenbeek
  •          ‘Het enige boek over merken dat je nodig hebt’ – Michiel Maandag & Liisa Puolakka
  •          Positioneren’- Rik Riezebos en Jaap van der Grinten