Datum 22 februari 2020

Leestijd Ca. 5 minuten

SEO-copywriter gezocht? Zo herken je de echte

Stel, je zoekt een copywriter met verstand van zoekmachine-optimalisatie. Iemand die jouw website beter vindbaar en succesvol maakt. Waar vind je zo’n SEO-copywriter? Waar begin je? Want er zijn er zoveel. En sommigen noemen zich wel heel makkelijk SEO-copywriter. Ik neem het niemand kwalijk; we willen allemaal een boterham verdienen. Even goede vrienden. Nee, het gaat me om jou. Hoe voorkom jij een kat in de zak? Hoe herken jij een echte SEO-copywriter? Niet per se aan zijn visitekaartje. En ook niet aan zijn mooie praatjes. Wat dan wel?

Een paar tips voor het vinden van een SEO-copywriter:

 

1. Is de SEO-copywriter zélf goed vindbaar?

Hoe heeft de copywriter zijn eigen zaakjes voor elkaar? Is hij zelf goed vindbaar in Google? Dat laatste is in ons vakgebied trouwens nog niet zo eenvoudig. Want SEO-copywriters doorgronden het ‘spel’ natuurlijk als besten en houden de ontwikkelingen bij. Tenminste, daar moet je op kunnen vertrouwen.

2. Neem een kijkje op zijn website

Spreekt de website je aan? Hoe beoordeel jij de structuur, de tone-of-voice, het ritme en de leesbaarheid? Sleuren de teksten jou naar binnen? Word je enthousiast en verleid tot actie? En hoe zit het met de positionering van deze copywriter? Heeft hij daar werk van gemaakt? Kortom: het psychologische aspect. Een copywriter is namelijk niets meer (en ook niets minder) dan een verkoper achter een toetsenbord. Met mooie woorden alleen kom je er niet.

3. Vraag hoe de copywriter zijn zoekwoordenonderzoek uitvoert

Een SEO-copywriter schrijft niet alleen teksten, maar doet ook onderzoek. Want alle veranderingen in SEO-land ten spijt, zonder zoekwoorden nog altijd geen SEO-teksten. Vraag hem dus: hoe doe jij je zoekwoordenonderzoek? Met wat voor tools? Dat moet sinds kort wel een betaalde tool zijn, sinds Google geen zoekvolumes meer weergeeft in Keyword Planner (alleen nog voor bedrijven die veel AdWords-campagnes uitvoeren). En vraag ook of je de resultaten van het SEO-onderzoek ontvangt, mocht je met hem in zee gaan. Immers, je betaalt ervoor.

P.S. Een goed zoekwoordenonderzoek toont niet alleen shorttail-zoekwoorden (zoekopdrachten van 1, 2 of 3 woorden, bijvoorbeeld: ‘Pokemon’), maar ook longtail-zoektermen (Zoekopdrachten van 4 men meer woorden, bijvoorbeeld: ‘Hoe werkt Pokemon Go’). Ofwel: de zoekintenties achter het zoekwoord. Juist die zijn waardevol. Je krijgt, als het goed is, een keurig gestructureerd en gerangschikt overzicht. En dus niet een lijstje met wat losse woorden.

4. Vraag wat de copywriter vervolgens doet met de zoektermen

Bij SEO gaat het allang niet meer om de juiste zoektermen op de juiste plek. Het gaat om de best mogelijke content per pagina. Maar hoe kom je tot die best mogelijke pagina voor jouw doelgroep? Goed zoekwoordenonderzoek biedt goed inzicht in de informatiebehoeften van jouw doelgroepen. Ikzelf voer ook zoekwoordenonderzoek uit voor verkoopbrieven en artikelen in bladen.

5. Adviseert de copywriter ook over de menustructuur?

Eerst het zoekwoordenonderzoek, daarna de menustructuur van je website. Dát is de volgorde. Je wilt een copywriter die daar scherp op is. Had je zelf al een menustructuur in gedachten? Dat is mooi. Maar een echte SEO-copywriter neemt wat stappen terug. Want grote kans dat de structuur niet optimaal is. Als copywriter moet je wat eigenwijs zijn, in het belang van jou als opdrachtgever. En dan natuurlijk het schrijven zelf: zitten de teksten volgepropt met zoekwoorden, waardoor de tekst niet lekker leest of zelfs afstoot? Kijk in dat laatste geval even verder. Want keyword-stuffing is hopeloos achterhaald. En superirritant.

6. Vraag wat de copywriter doet aan conversie-optimalisatie

Stel: je staat op 1 in Google. Gefeliciteerd! Maar daarmee is nog niets gewonnen. Want doet de bezoeker op jouw website wel wat jij wilt: een bestelling plaatsen, contact opnemen, een e-book downloaden of nog iets anders? Dat heet: conversie. Een goede copywriter richt zich op conversie-optimalisatie. Vraag ernaar. En heeft hij geen idee wat je daarmee bedoelt? Zoek dan even verder.

7. Stelt de copywriter jou de juiste vragen?

Als copywriter moet je goed kunnen luisteren. Je moet dus vragen stellen; veel vragen. Hoe ziet de organisatie van de klant eruit? Hoe zit de markt in elkaar? En wat zijn de doelgroepen van de klant? Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Kortom: ga na of de copywriter jou bombardeert met lastige vragen. Grote kans dat je goed zit.

8. Vraag de copywriter wat hij na oplevering kan betekenen

Na oplevering van jouw website ben je niet klaar. Integendeel, dan begint het pas! Wat kun je na oplevering verwachten van de copywriter? Vindt hij dat zijn werk er dan opzit óf blijft hij je adviseren over mogelijke verbeteringen? Je begrijpt het al, dat laatste is noodzakelijk. Want je website is nooit af.