Datum 19 februari 2020

Leestijd Ca. 5 minuten

Eerst zoekwoordenonderzoek, dan navigatiestructuur

Regelmatig krijg ik de vraag of ik teksten wil schrijven voor een website die al is gebouwd. Waarvan de navigatiestructuur al is bepaald. En waarvan de onderwerpen al in beton lijken gegoten. “Maar we moeten wel hoog in Google”, krijg ik er dan als opdracht bij. Oef. Lastig. Want dat gaat meestal niet werken. Tenzij de opdrachtgever zelf al gedegen voorwerk heeft verricht.

Waarom dat meestal niet werkt? Omdat de volgorde niet klopt. Je doet eerst zoekwoordenonderzoek. Op basis daarvan maak je de navigatiestructuur. En pas daarna komt het schrijven.

Het zoekwoordenonderzoek maakt – onder meer – duidelijk welke zoektermen een aparte pagina op je website verdienen. Natuurlijk kun je per ongeluk best goed mikken. Zoals het oersimpele voorbeeld ‘kapper+Harderwijk’. Daarvan weet je zonder zoekwoordenonderzoek al wel dat daarop wordt gezocht.

Maar ook voor kappers in Harderwijk is een zoekwoordenonderzoek onmisbaar. Want misschien heb jij als kapper wel een specialisme waar veel vraag naar is. Of komt er een trend waar je iets mee moet.

Het maken van een navigatiestructuur is dus het werk van de SEO-specialist. Doe je dat toch zelf, zonder enige SEO-kennis? Dan is de kans 100 procent dat je straks zit opgezadeld met een halfslachtige website die niet oplevert wat je ervan had verwacht. Een gemiste kans. Een dure.

Wat nu te doen als SEO-tekstschrijver? Want ik word – logischerwijs – wél afgerekend op de vindbaarheid in Google. Dan komt het erop aan om de klant alsnog te overtuigen en te inspireren. En als de klant totaal niet wil meebewegen, waardoor jij niet achter het eindresultaat kunt staan? Dan moet je ‘nee’ durven zeggen.

Wat zou jij doen?

P.S. Ik heb het toch even opgezocht. Op ‘Kapper+ Harderwijk’ wordt `gemiddeld 1300 x per maand gezocht. Maar woon je zelf in Harderwijk? Dan kun je ook gewoon zoeken op ‘kapper’. Google toont namelijk de lokale zoekresultaten.